Het Laurens Collegium Rotterdam is Nederlands jongste professionele koor en staat bekend om zijn veelzijdige, enthousiaste uitvoeringen van hoog niveau. “Om tot in het oneindige naar te luisteren!” (Elsevier).

Het Rotterdamse koor komt op projectbasis bijeen en bestaat uit jonge professionele zangers. Het koor staat onder leiding van Wiecher Mandemaker. Naast het realiseren van eigen producties kreeg het Laurens Collegium Rotterdam tal van uitnodigingen van gerenommeerde orkesten zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Gelders Orkest en het Residentie Orkest. Jaarlijks staat het koor geprogrammeerd in meerdere series van de Doelen en het is inmiddels ook op de andere toonaangevende Nederlandse podia te horen. Het werkte onder dirigenten als Frans Brüggen, Marcus Creed en Jaap van Zweden.

Het repertoire van het Laurens Collegium Rotterdam omvat koorliteratuur van de 16e tot de 21e eeuw in alle denkbare bezettingen. Ook nieuw koorrepertoire staat regelmatig op de lessenaar. Werken van onder andere Klaas de Vries en Daan Verlaan gingen met het Laurens Collegium in première. Het koor zong werken van onder meer Thomas Tallis, Frank Martin, Francis Poulenc, Arnold Schönberg, Herbert Howells en Ton de Leeuw. Ook was het te horen in de Nederlandse première van MacMillan’s Quickening, dat onder leiding van de componist in de Doelen werd uitgevoerd. 

In juni 2011 presenteerden het Laurens Collegium Rotterdam en de Laurenscantorij hun eerste cd (Duruflé: Complete Vocal Works) op het label “laurens”. De landelijke pers reageerde unaniem enthousiast: “Om tot in het oneindige naar te luisteren” (Jan van Laar, Elsevier) en “In de versie met orgel vloeit het Requiem als honing in het oor” (Guido van Oorschot, Volkskrant). Programmeur van de Doelen, Neil Wallace: “Voor programma’s met symfonisch koor is de combinatie Laurens Collegium Rotterdam en Laurenscantorij eerste keus.” In januari 2013 zongen beide koren de tweede symfonie van Mahler met het Gelders Orkest o.l.v. Antonello Manacorda.

Het Laurens Collegium Rotterdam werkt sinds 2010 regelmatig samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw. Het eerste project betrof Haydns Paukenmesse in 2010, onder leiding van Frans Brüggen. “Muzikaal drama klinkt bij de frêle Brüggen fel, nooit vet. De jonge zangers van het Laurens Collegium Rotterdam begrepen die aanpak uitstekend en toonden zich in Haydns Missa in tempore belli soepel en transparant.” (NRC) In oktober 2012 bracht het label Glossa de complete symfonieën van Beethoven uit, uitgevoerd door het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen, waarop het Laurens Collegium Rotterdam met de Laurenscantorij te horen is in de negende symfonie. In mei 2015 gingen de gezelschappen gezamelijk op tournee met Haydns Die Schöpfung. "Geïnspireerd door een verrukt solistentrio en een jeugdig energiek Laurens Collegium Rotterdam bewees het orkest nog altijd te beschikken over een zilveren glans, borrelende onderbuik en lange adem." (NRC)

Het Laurens Collegium Rotterdam was in 2009 ‘Choir in Residence’ bij de Internationale Koorbiënnale in Haarlem. Tijdens die Koorbiënnale heeft het onder meer samengewerkt met het Lets Radiokoor en het St. Jacobs Kamerkoor uit Stockholm.

Het Laurens Collegium Rotterdam is onderdeel van de Stichting Laurenscantorij.